Super Micro Computer, Inc., známější jako Supermicro, je inovativním lídrem v oblasti serverových technologií a zeleného výpočetního výkonu od základních stavebních bloků po komplexní řešení včetně software nádstavby. Založena v roce 1993 v Silicon Valley, se společnost Supermicro vždy snažila být inovativní a vstupovat s novými technologiemi na trh mezi prvními.

CEO Supermicro — Charles Liang

Jak začala jejich cesta

Od počátku své existence se Supermicro soustředilo na inovace a kvalitu svých výrobků. S malým týmem inženýrů a vizí posunout hranice serverových technologií, začala společnost vyrábět servery, které byly nejen výkonnější, ale také mnohdy energeticky účinnější, než u konkurence. V posledních letech je tohle pro Supermicro velké téma — efektivitě a lepší energetické účinnosti věnují velké úsilí. Na začátku to byly zejména stavební prvky pro servery, tzv. building blocks a postupem času rozšířili své portfolio na neuvěřitelné stroje a neustále svou nabídku přizpůsobují potřebám trhu.

Jak se stali tím, kým jsou dnes

Postupem času se Supermicro etablovalo jako důležitý hráč na trhu serverů, zejména díky své schopnosti rychle reagovat na potřeby trhu a přinášet inovativní řešení. Rozšiřováním produktové linie o storage řešení, síťové komponenty a integrované systémy začala společnost získávat uznání na globální úrovni. A šlo to poznat. Kolem roku 2010 již patřili mezi předních 10 výrobců serverů a začátkem roku 2018 se dokonce celosvětově stali číslem tři bok po boku gigantům DELL a HP.

A pak přišel boom umělé inteligence

Vstup do éry umělé inteligence přinesl Supermicro obrovskou příležitosti pro růst a z některých směrů konečně i uznání, které si právem zaslouží. Díky svému technologickému know-how a schopnosti nabízet vysoce výkonné servery ideální pro AI/ML, se společnost stala klíčovým dodavatelem pro mnoho menších i gigantických AI projektů.
Nedávný vzestup na burzovní index S&P 500 jen potvrzuje dominantní pozici Supermicro v technologickém světě, způsobený především exponenciálním růstem akcií v důsledku rostoucího zájmu o AI. Pro zajímavost za poslední rok akcie Supermicro (SMCI) vyrostly o více než 300 %, od nového roku dokonce o více než 1000 %.

Jaká bude budoucnost?

Je to častá otázka a nikdo neumíme věštit z křišťálové koule. Ale předpokládejme, že nás stroje ještě úplně nenahradí a AI dobrým sluhou, nikoliv špatným pánem.

Futuristický výhled Supermicro směřuje k dalšímu rozvoji v oblasti serverových technologií a AI. S pokračujícím vývojem a zvyšujícími se požadavky na výpočetní výkon, bude Supermicro neustále inovovat a přizpůsobovat své produkty tak, aby byly schopné splnit nejnáročnější potřeby svých zákazníků.
Velkými tématy stále zůstanou nesmírná energetická náročnost těchto clusterů a maximalizace energetické efektivity. V následujících letech se budou pravděpodobně vývojáři věnovat i minimalizaci velkých jazykových modelů. Jak AI a serverové technologie nadále postupují ruku v ruce, Supermicro je dobře připraveno hrát klíčovou roli v této technologické revoluci a odpovídat na každou serverovou výzvu.