Náš tým navštívil událost Supermicro v nizozemském 's-Hertogenbosch a viděli jsme to nejlepší a nejnovější, co trh serverového hardware nabízí (nebo bude teprve nabízet).

V pondělí 23.10.2023 jsme časně ráno dorazili do malebného města 's-Hertogenbosch, kde se většina týmu společně nasnídala a počkala na check-in v hotelu. Po ubytování se a osvěžení po náročné cestě měl každý individuální program a večer jsme byli pozváni na uvítací recepci v Muzeu designu, které se zároveň stalo i zázemím pro následující den. K vidění bylo mnoho nových a zajímavých serverů a každému vystavenému racku se věnoval jeden ze specialistů, kteří velmi ochotně pohovořili i s našimi HW designery a nebáli se i přidat trochu toho know-how. Měli jsme možnost pohovořit s partnery a konkurenty o aktuálních trendech na trhu, očekáváních i obavách.














 

V úterý 24.10. čekal účastníky od samého rána nabitý program plný vědomostí, technologických novinek a všeho toho, co nás v ANAFRA tak baví.

Rozvrh byl naplněný tím nejlepším ze světa serverů. Úvodní slovo si vzal prezident Supermicro EMEA, Vik Malyala a mnoho významných hostů jak z evropského, tak amerického Supermicro — přivítání, poděkování a trocha té motivace.

Poté probíhaly přednášky od opravdových profíků a každý si mohl vybrat přesně dle svého gusta. AI, storage, rack-scale řešení, vodní a imerzní chlazení, zkrátka nechybělo nic. Každý z účastníků si v každém bloku musel zvolit jen jednu prezentaci, o to více si vážíme, že jsme událost mohli navštívit v takto hojném počtu a poslechnout si je všechny — a následně si u dobrého jídla a kávy nasdílet nabyté zkušenosti a poznatky.
A že jich bylo. Věděli jste například, že do deseti let by měla naprostá věšina světových datacenter být chlazena kapalinou? Nebo že lze "vymáčknout" neuvěřitelných 90 000 000 IOPS na GrandTwin platformě s WekaIO? Dozvěděli jsme se také spoustu o CXL technologii a jejím propojení se Supermicro servery, které do velké míry změní computing, který známe. A samozřejmě spousta AI a krásných serverů pro něj. Zkrátka, program byl velice bohatý a každý člen týmu si odnesl cenné a zajímavé poznatky.

Následovala krátká pauza na odpočinek či drobný brainstorming se špičkami svého oboru o tom, co jsme na přednáškách vyslechli. A že byli všichni zúčastnění dobrými posluchači, přemístili jsme se pak do Jheronimus Bosch Art Center, krásného vyřazeného gotického kostela, který nyní slouží jako galerie umění, kde si každé vystavené dílo hraje specificky s tématikou dobra a zla.
Zde nás čekala vynikající večeře za doprovodu živé smyčcové hudby a losování tomboly s opravdu zajímavými výhrami. Zbytek večera se pak nesl v duchu volné zábavy, navazování nových vztahů a utužování těch stávajících.

 

Ve středu 25.10. nás čekala prohlídka "velitelství" Supermicro, kde jsme měli unikátní možnost nahlédnout do prostor výroby, zahořování serverů, testování, ale také moderních automatizovaných skladů. Ale žádné focení ???? Někteří kolegové měli pak ještě možnost navštívit krásné, leč deštivé, centrum města, pořídit nějaké suvenýry z cest a vydat se na cestu zpět do Rožnova pod Radhoštěm — plni nových zážitků a znalostí, natěšení na další spolupráci.